הבנת התקנים של דירוגי טמפרטורות של שקי שינה
אי פעם תהיתם איך דירוג הטמפרטורה של שקי השינה מתורגם לביצועים בשטח? לפני 2005, מטיילים רבים היו חווים לילות קרים כתוצאה מאי דיוק ומגוון רחב של דירוגי טמפרטורה שונים.
היום, תקנים של דירוגי טמפרטורות של שקי שינה נותנים למטיילים תמונה מדויקת יותר על איזה טמפרטורות מומלצות לשימוש בשקי השינה השונים. אם אתם בחיפוש אחר שק שינה חדש, הבנה של תקני הדירוגים של הטמפרטורות יהיה חלק חשוב בהחלטה שלכם.
הסיבה למעבר לתקני EN/ISO היא שדירוגי הטמפרטורה מהעבר היו לוקים בחסר והפכו את הערכת טמפרטורות השימוש של שקי השינה לנתונה לפרשנות ודעה אישית. בעבר כשיצרן דירג את שק השינה שלו ב0 מעלות, זה לא שיקף את יכולת שק השינה לעמוד בטמפרטורה זו. בנוסף זה גם בלבל צרכנים רבים במיוחד כאשר החלו להשוות פרטים אחרים בשקי השינה כמו משקל, חומרים ומחירים.
בשנת 2005, התקן EN 13537 הוצא לאור כדי שצרכנים יוכלו להשוות כמו שצריך בין שקי שינה שונים בעלי אותו דירוג. היום, כל שקי השינה השונים נבדקים באופן עצמאי וניתנים להם הדירוגים "נוחות" ו- "קצה" . באפריל 2017, הוצא לאור תקן ה ISO החדש, כעדכון לתקני ה EN.
עדכון ISO זה משמש כעת כפרוטוקול בדיקה לכל שקי השינה המוסמכים.
כל הדירוגים של חברת Therm-a-Rest חושבו על פי התקנים העדכניים ביותר.
חברת Therm-a-Rest מתגאה בכך שהיא בודקת נמרצות את כל הציוד שלה גם בשטח וגם במעבדה.
באתר החברה ישנו תא קירור מיוחד וכן טכנולוגיה פורצת-דרך אשר יחדיו מבטיחים שהחברה מפתחת ומדווחת על דירוגי הטמפרטורות של שקי השינה המתקדמים באופן מדויק .
מטה נסביר על תהליכי הבדיקה לתקני ה EN/ISO, איך לפענח את התוצאות ומה הם אומרים על הלילות שלכם בשטח.
בדיקת הדירוגים של שקי השינה
פרוטוקולי הבדיקה EN/ISO הם תקניים לכל שקי השינה. הדירוגים מהבדיקות הללו מאפשרים למשתמשים לסמוך על ההשוואות בין שקי השינה בעלי דירוגים דומים, ובכך לבחור בביטחון שק שינה שמתאים להרפתקה שלכם.
ישנם דרישות ספציפיות לבדיקת דירוגי טמפרטורה בשקי שינה, אך בעקרון המבחן הוא הכנסת בובה המלאה בחיישנים לתוך שק השינה, והנחתה בתוך תא הקירור המיוחד על מזרן ספוג רגיל, הבובה מולבשת בבגדים בסיסיים וכל זה כדי לדמות כמה שניתן את הסיטואציה והתנאים למשתמש בשטח.
כאשר הטמפרטורות יורדת בתא הקירור, מדדים נלקחים בהתאם מן הבובה. בקצרה, המבחן מתרכז לנקודות הקצה בהן החום נבנה בשק השינה, הנקודות בהן החום נשאר קבוע, ומתי החום יורד, וכן באיזו רמה עד כדי סכנה למשתמש. התוצאות מגובשות ומחושבות לכדי ערכים של -נוחות-מעבר-קצה.
דירוגי טמפרטורה הם הנמוכים מכל ערך שנמדד במבחן ונקראים בשמם : נוחות-קצה-אקסטרים בהתאם.
תקנים של שקי שינה - EN/ISO
חשוב לציין כי בשונה מהדירוג הישן של שקי השינה שהתייחס לטמפרטורה אחת שהתאימה לאחוז קטן מהמשתמשים , התקנים החדשים מבוססים על טווחי טמפרטורה ולא על דירוג ספציפי- ולכן נתונים לפרשנות אישית בהתאם לאופי החום ולסוגי גוף שונים( גבר/אישה, רזה, צעיר וכו').
המספרים הכלולים ברצף הם בסופו של דבר נקודות התייחסות בין טווחים, כדי לעזור למשתמש להעריך נכון היכן כדאי להשתמש בשק השינה ולמי הוא יתאים ולמי פחות.
כאן תוכלו לראות את הדירוג העדכני נכון לעכשיו של תקני ה EN/ISO שהצוות של חברת Therm-a-Rest פיתחו כדי להציג את הערכים :
טווח הנוחות
בטווח הטמפרטורות הזה אישה ממוצעת תרגיש בנוחות. לפי תקני ה EN/ISO , היא "לא מרגישה קור" ובתנוחה נינוחה.
טווח המעבר
כאן, גבר ממוצע נמצא במצב בו הוא "נלחם" עם הקור( התנוחה היא תנוחת עובר), אך נמצא באיזון תרמי וללא רעידות. כלומר שבטווח הזה ככל הנראה נמצא סוף טוב היכולות של שק השינה.
טווח האקסטרים
על פי לשון התקן EN/ISO : "בטווח זה, הרגשה כוללת ומובהקת של קור מורגשת, יש סנה לבריאות הגוף על ידי היפותרמיה. שק שינה צריך להיות בשימוש בטווח זה רק כאשר זהו מקרה חירום"
זכרו- אלו הם רק טווחים, כאן נכנסת המציאות ומכניסה את התקנים לפרספקטיבה.
התקנים של דירוגי טמפרטורות של שקי שינה
בעקרון, תקנים היו מעולים אם העולם היה מוגבל למשתנים הטבועים בדירוגי הטמפרטורות של שקי השינה. למזלנו, אנו כולנו הרבה יותר מגוונים מכך, וכמו כן גם המקומות והתנאים בהם אנו לנים בשטח.
כיחידים, איך אנחנו מרגישים, מה אנחנו אוכלים, מתי אנחנו אוכלים, שתייה, מה אנו לובשים בתוך שק השינה וכנראה הכי חשוב- איך אנחנו מותאמים בתוך שק השינה לכולם השפעות דרמטיות על כמה חמימה השינה שלנו.
תוכלו למצוא אפילו עוד משתנים כאשר תחשבו על הסביבה מחוץ לשק השינה שלכם, כמה חם המזרן שלכם, האם יש רוח, האם אתם לחים, האם אתם ישנים עם בקבוק מים חמים, האם אתם רגילים לישון בחוץ, ועוד רשימה ארוכה מאוד של משתנים לחשוב עליהם אשר משפיעים על כמה חם יהיה לנו בשינה בשטח.
למרות כל המשתנים האלו, תקני הדירוגים של טמפרטורות של שקי שינה EN/ISO הם עדיין הדרך הטובה ביותר לעזור למשתמש להבין מה הם רמות הביצועים הבסיסיות לכל שק שינה. התקנים משקפים טווח של גדלי גוף, ובכך עוזרים להבין איך כל שק יתפקד בעולם ובשטח.
בכדי לעזור למשתמש לשינה ערבה וחמה, מעצבי המוצר של חברת Therm-a-Rest נותנים את הטיפים שלהם למציאת שק שינה ומערכת שינה המותאמת לצרכים של כל משתמש בפרט.
1. בניית מערכת שינה
מערכת השינה בנויה משק שינה, הלבוש שאיתו המשתמש ישן וכן המזרן.
החום של המזרן ישפיע רבות על כמה חם אתם ישנים. בהינתן אותו שק שינה, שינה על מזרן מסוג NeoAir XTherm NXT תהיה מאוד שונה מאשר שינה על מזרן ספוג פשוט.
2.התאמה לשק שינה
חשוב מאוד להיות מסוגלים לזוז בתוך שק השינה שלכם, אבל לא עם יותר מדי מרחב כדי שהגוף שלכם לא יחמם אזורים ריקים בשק. אם השק יהיה קטן מדי, הבידוד בסופו של דבר יקטן ויווצרו נקודות קרות בשק. ולכן- מצאו שק שינה שמתאים לכם ברוחב כמו שהוא מתאים לכם באורך!
3. ביגוד
מומלץ מאוד תמיד להשאיר ביגוד שמיועד לשינה שתמיד יישאר יבש. ביגוד מומלץ שיכלול הלבשה תחתונה ארוכה, חולצה ארוכה, וגם כובע , כפפות וגרביים כדי להעלות במקצת את הביצועים של השק שינה שלכם. אפשר לווסת את עובי הביגוד בהתאם לתנאי מזג האוויר הפוטנציאליים בשטח
אל תפחדו להוסיף עוד שכבות אם יש צורך לכך, אנא וודאו קודם לשמר את המרווח בתוך השק שינה כדי למנוע את איבוד הבידוד.
4. טווח טמפרטורות נכון
השתמשו בדירוגי הטמפרטורה של תקני EN/ISO! הם מהווים עזרה מעולה במציאת שק שינה שמתאים לצרכים שלכם. מובן מאליו שחשוב לרכוש שק שינה עם טווח טמפרטורות מלא וגבוה, חשוב גם לא לרכוש שק שינה חם מדי בו תזיעו, ובסופו של דבר תקומו מקוררים.
לחילופין, זכרו תמיד את הרב גוניות שבמערכת שינה מלאה בה ניתן לשנות כל פרט ולהתאים את המערכת לתנאי הסביבה שלכם.
תורגם ע"י ירדן חג'ג'
השאירו תגובה